



Finále 1. ligy ve vzpírání družstev mužů - Sokolov
Je sobota 14. října 2017 9:45 ráno a za 75 minut začne první soutěž ve vzpírání, které jsem součástí...
Olympia Strongman - mistrovství ČR 2017 - profi
Už jste si přečetli první část reportu z MČR strongman Olympia Brno na http://osvalech.cz/zpravy/ite...
Finále 1. ligy ve vzpírání družstev mužů - Sokolov
Je sobota 14. října 2017 9:45 ráno a za 75 minut začne první soutěž ve vzpírání, které jsem součástí...
Pavel Zadražil - rozhovor
Pavle, já vlastně ani nevím, jak začít tento rozhovor. Představovat se tentokrát nemusíš, rozhovor p...
Olympia Strongman - mistrovství ČR 2017 - profi
Už jste si přečetli první část reportu z MČR strongman Olympia Brno na http://osvalech.cz/zpravy/ite...
Když položíte otázku kdekoli na sportovišti co je kreatin, jistě Vám oslovená osoba odpoví potají něco ve smyslu anabolik, dopingu. Je to je "prý" hodně silné a kdyby o tom mluvil víc nahlas, tak se zapíše na černou listinu dopujících. Pravděpodobně i běžný nesportovec o něm slyšel v podobném slova smyslu, nejčastěji z naší komerční televize.
Tuky = estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
nebo jejich derivátů
Tento článek je úvodem k problematice určitých druhů (nejen) sportovní výživy.
Postupně se hodlám zabývat dalšími, hojně používanými, doplňky stravy
(jako je např. kreatin, trávicí enzymy, kloubní výživa). Pokud jste
ještě nečetli předchozí článek o teorii bílkovin, můžete začít zde.
nebo-li proteiny, patří společně s tuky a sacharidy k hlavním živinám. Jsou součástí všech buněk organismu a musí být neustále obnovovány. Jsou výjimečné v tom, že jako jediná z hlavních živin obsahují ve svých molekulách dusík a síru. Z toho vyplývá, že je tělo nemůže vytvořit z ostatních živin. Tuky se mohou v těle tvořit ze sacharidů a sacharidy z bílkovin, bílkoviny si tělo tvoří pouze těch, které přijme potravou.
Je to jedna z nejdiskutovanějších a nejpoužívanějších látek jak ve sportovní výživě, tak širokou veřejností. Karnitin se prodává ve velkém, avšak existuje mnoho odpůrců, kteří pochybují zejména o jeho lipotropních účincích. Proč? Co je špatně?